OKULUMUZUN TARİHÇESİ

30.04.2015 3011

Yumurtalık ilçe merkezi ve köylerinin Ortaokul ihtiyacını karşılamak için 1963 yılında "Ortaokul Yaptrıma ve Yaşatma Derneği" adında bir dernek kurulmuştur. Bu dernek vasıtasıyla İlçe merekezinde hazineye ait 11 parselde kayıtlı 2320 M2 arsa üzerinde bir ortaokul yaptırma çalışmalarına başlanılmıştır. 592 parselde mevcut 2050 M2 özel şahıslara ait arsanın da 3/12 si dernek adına alınarak arsanın miktarı 2768 M2 ye çıkarılmıştır.

Dernek aracılığıyla Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden okulum planı temin edilmiş ve bu plan üzerine okulun inşasına başlanılmıştır. Başlangıçta derneğe nakdi yardımda bulunmayan halkın inşaatta çalıştıkları bilinmektedir. Dernek ve imece usulü ile binanın 1. katı tamamlanmıştır. Binanın temel ve 1. katında yapı malzemesi olarak taş kullanılmıştır. İnşaatın bundan sonraki kısmının tamamlanması için Adana Valiliği'ne müracaat edilmiştir. Binanın 2. katının tamamlanması için yapımına Milli Eğitim Bakanlığı'nca el atılmış ve tamamlanmıştır. 2. katta yapı malzemesi olarak tuğla kullanılmış ve üzeri etermitle kaplanmıştır. 1993 yılında üzeri kiremite dönüştürülmüştür. Bina 1966 yılında tamamlanmış olup 1966-1967 Öğretim yılında Yumurtalık Ortaokulu olarak Eğitim-Öğretime başlanmıştır.

Bina 1975 yılına kadar ortaokul olarak hizmet vermiştir.1975-1976 Eğitim-Öğretim yılında bünyesinde ortaokul bulunan liseye dönüştürülen okulun adı da Yumurtalık Lisesi olarak değiştirilmiştir. Lise olarak ilk mezunlarını 1977-1978 Öğretim yılında vermiştir.

2005 yılında Milli Eğitim Bakanlığı Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü'nün 25.02.2005 tarih 513 sayılı yazıları ve bakanığın 28.02.2005 tarihli olurları ile Yumurtalık Çok Programlı Lisesi adı ile çok programlı liseye dönüştürülmüş, bünyesinde Lise ve Yiyecek İçecek Programları açılmıştır. Ancak okulumuzda bu bölümde hiç öğrenci kaydı yapılmamış ve öğretim gösterilmemiştir. Yumurtalık İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün 17.08.2011 tarih ve 1646 sayılı yazısı ve 2011 tarihinde yapılan 3, olağan İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurul kararı doğrultusunda İlimiz Yumurtalık İlçesi Yumurtalık Çok Programlı Lisesi Müdürlüğü bünyesinde; Çocuk Gelimi ve Eğitimi Alanı ile bu alanda Erken Çocukluk Eğitimi ve Özel Eğitim Dalı açıldı. Mevcut Yiyecek İçeçek Hizmetleri Alanı ile bu alandaki Servis Hizmetleri dalı kapatıldı.

Onur BABAOĞLAN

YUMURTALIK ÇPAL OKUL MÜDÜRÜ